3 juli t/m 10 juli

We vertrokken net na de spits vanuit Las Vegas richting Death Valley. Death Valley is de warmste plek op aarde. In de zomer kan het hier gemakkelijk 50 graden worden, 57 graden is de hoogst gemeten temperatuur ooit. Alle automerken brengen hun nieuwe modellen/motoren hier naar toe voor een zogenaamde duurtest. Als een automotor deze hitte overleeft mag er een vinkje achter. Wij reden een Ford Explorer en gingen er maar van uit dat deze hier ooit ook was getest. Op sommige stukken, waar het flink stijgen is, wordt via borden langs de weg, gevraagd de airco uit te zetten. Just in case! Al vrij snel verdwijnt het kleine beetje groen van Las Vegas en gaat het landschap over in een echte woestijn. lange rechte wegen, maanachtige, kale rotsen, steeds hoger wordende temperatuur.

hzE362ifSfWErTrEryYmDA_thumb_92b

Op weg naar het hoogste punt in het park, Dante’s View, waar we een fenomenaal uitzicht hadden over de Valley, met helemaal onderin ‘Badwater’, het laagste punt van Amerika, zo’n 200 meter onder zeeniveau. Het achtergebleven zout laat zien waar het water staat in de ‘regentijd’.

MM6chGz9S5+OhsyqZc2oRg_thumb_91e

Door naar Zabriskie Point, een geweldig mooie uitzichtpunt over kalksteen rotsen en restanten van vulkaanuitbarstingen van miljoenen jaren geleden.

febJrUA5T8qccjUL1jy%kw_thumb_928FvBQYD8fTCmejd3Y+Vq5hQ_thumb_923

De hitte liep op tot slechts 44 graden. We passeerden ook een deel met grote zandduinen.

JAG%0IAZTDqnVVdWqfi+eQ_thumb_92d

Net buiten Death Valley vonden we onderdak voor de nacht. Het biertje was zeer welkom! De volgende ochtend gingen we op pad naar Yosemite national Park. Een van de hoogtepunten aan deze zijde van de westkust. Nog maar net 100 kilometer verwijderd van Death Valley zagen we hier de sneeuw op de bergen liggen. Een temperatuur van 15 graden! Wat een groot verschil over zo’n kleine afstand.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_936

Yosemite staat bekend om zijn schitterende natuur en de enorme grote rotspartijen die een uitdaging zijn voor de vele bergbeklimmers die hier speciaal voor naar toe komen. Onderweg kwamen we er al een paar tegen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_949

2 Klimmers bezig (met touwen) op een van de makkelijkere bergen in het park.

Bij een van de meertjes in het park kwamen we met Amerikanen aan de praat die ons vertelden dat ze een uurtje eerder tijdens het autorijden een aardbeving (6.4 Richter) hadden gevoeld. Wij hadden niets gemerkt, waren de vorige dag door het latere ‘epicentrum’ gereden. Blijkbaar was het in Nederland ook niet onopgemerkt gebleven, want appjes kwamen binnen om te zien of het nog goed ging met ons. De dag erna was er nog een in hetzelfde gebied (7.1 Richter). Ook die hebben we niet gevoeld.

Eén van de hoogtepunten van het National Park is El Capitan, een bijna loodrechte bergwand van 900 meter hoogte. Schier onmogelijk om te beklimmen… maar toch!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_956

El Capitan is in 1958 voor het eerst beklommen in 47 dagen met gebruik van een vast touw dat de drie klimmers zelf aanlegden. In 2015 werd El Capitan voor het eerst in een vrije klim, met gebruik van alleen touwen en klemmen, bedwongen. Iets wat voorheen onmogelijk werd geacht. Zij hadden hiervoor 19 dagen nodig. Op 3 juni 2017 klom Alex Honnold in een vrije klim, zonder gebruik van touwen of klemmen, dus puur alleen zijn handen en benen, in 3 uur en 57 minuten naar de top. Over deze klim werd de documentaire Free Solo gemaakt. Bekijk die film maar eens, het zweet breekt je uit. Heel toevallig ontdekken we een klimmer die ook bezig was El Capitan te beklimmen (weliswaar met een vast touw).  

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_95e

Het park heeft naast bergen ook vele mooie watervallen, de snel stromende rivier de Merced en vele lieflijke meertjes.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_93bUNADJUSTEDNONRAW_thumb_941UNADJUSTEDNONRAW_thumb_96a

De rivier wordt op delen ook gebruikt om te raften. We konden een paar dare devils fotograferen… De meest indrukwekkendste waterval is de Bridal Veil waterval, 188 meter diep stort het water zich naar beneden.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_95d

Eind van de middag kwam San Fransisco in beeld. Dan maar gelijk door naar Golden Gate Bridge, het was nog licht tenslotte.

5

Helaas kwamen we in een file terecht, maar we waren nog wel op tijd om de brug te kunnen zien en er een stuk overheen te lopen. Wat een groot bouwwerk, maar vooral ook… wat een wind!

gG+P%ytyS9KdeTvVUX3mgA_thumb_981

Terug in het hotel het openbaar vervoer uitgeplozen voor de volgende dag. Met de trein die op 5 minuten lopen van ons hotel een halte had, waren we s’ochtend in een kwartiertje midden in de stad. het is een heel andere grote stad dan die we tot nu toe gezien hebben. Veel rustiger, behalve op de echt toeristische delen. Fisherman’s Wharf, Alcatraz, Pier 39, de winkelwijk Mission en natuurlijk bij de beroemde Cable Car. Wie heeft niet een keer een film gezien met deze beroemde trams erin.

WXFiEhZRQQGyR5ir5nvcJQ_thumb_98c

Het gaat steil omhoog of omlaag in San Fransisco, straatjes met 30 procent (!) stijgen of dalen zijn geen uitzondering. Parkeren altijd met de voorwielen gedraaid naar het trottoir, dan kan er geen auto op  hol slaan.

4

Natuurlijk brachten we ook een bezoekje aan China Town. Bijna 30 procent is Aziatisch in deze stad.

1

Het Transamerica gebouw, het meest gefotografeerd gebouw in de stad.

1200x1200

In de haven lag nog een ouderwetse raderboot met op de achtergrond Bay Bridge, langer dan Golden Gate, maar niet zo bekend…

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_98d

J6vyv3xdR%OC8tfdqIm3KQ_thumb_990

Ook de zeehonden zijn in de haven van San Fransisco te vinden, alleen niet zo actief.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_993

De trolleybussen zijn van een oogstrelend ontwerp dat doet herinneren aan een tijd waarin nog geen rekening rekening werd gehouden met stroomlijnen.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_992

Vanuit de haven kijk je natuurlijk ook op de beroemde gevangenis Alcatraz. Onderwerp van heel wat films zoals The Rock met Sean Connery. En ja… pelikanen hebben ze hier ook terwijl je een foto maakt…

B5rncHX9ShS1HjQp1yAElw_thumb_994

Terug na een dagje stappen de schoenen uit en lekker relaxen in het hotel. Toch maar nog even de film The Rock gedownload. Blijft goed! De volgende dag hebben we de auto genomen om zelf eens die steile straatjes mee te maken. Leuke ervaring! Als eerste naar Twin Peaks (was de titel van een serie op TV jaren terug). Daar zou je een mooi uitzicht over de stad hebben. Helaas was er een verandering in het weer. Alles was bewolkt, 14 graden. Lange broek en jas aan. Lang geleden. De foto laat zien dat het inderdaad bewolkt was die dag dat wij op Twin Peaks stonden.

hlvbejZjQZCOihab5WIedQ_thumb_99e

Daarna door naar Haight street, waar Jimi Hendrix ooit gewoond heeft. Als grote fan van Hendrix moest Marcel daar natuurlijk even heen. De hele straat was het bekijken meer dan waard. Hippie sferen! Leuke winkels, vintage, muziek en natuurlijk het huis van Hendrix. Door fans als eerbetoon rood geschilderd, verwijzend naar zijn bluesnummer Red House. Jimi, you rock!!

hendrixhouse

San Francisco was eind jaren 60 het centrum van de hippies. Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Grateful Dead, allemaal artiesten en bands die bij die periode horen. Overal vind je verwijzingen naar die unieke periode van love and peace. Aankomend augustus is het 50 jaar geleden dat Woodstock werd gehouden. 500.000 mensen bijeen voor love, peace and music.

letters

store

Ook de gevels zijn in Haight street soms wat bijzonder… als je tenminste naar boven kijkt…

leggs

In Golden Gate Park vielen we midden in een Indiaas feest. Aan bezoekers werden maaltijden verstrekt. daar zeiden we geen nee tegen. Heerlijk eten in een gezellige sfeer onder de tonen van My Sweet Lord en Bangladesh van George Harrison. De route terug langs het strand liet ons weer een heel andere kant zien van de stad. Het weekend was voorbij en op maandag werd koers gezet naar Los Angeles. Maar eerst naar de stad Cupertinio, het hoofdkwartier van Apple. Steve Jobs laatste trucje was het laten ontwerpen van een nieuw hoofdkantoor dat energie neutraal moest zijn. Het grote, cirkelvormige glazen gebouw staat temidden van Apple Park en huisvest 12.000 medewerkers. Diameter 1600 meter… 4 verdiepingen hoog. Kosten: 5 miljard dollar!!apple-parkBuiten het kantoor (waar je helaas niet in mag) staat een bezoekerscentrum waar je met speciale iPad’s gericht op een maquette van Apple Park, een blik krijgt in het gebouw.

visitor

Buiten in het zonnetje gezeten en daarna door naar onze tussenstop in Salinas. In het hotel werd de blog bijgewerkt… De andere dag door richting Los Angeles. We passeerden het plaatsje Monterey. Bekend om 2 zaken. 1: Natuurlijk het concert dat Hendrix gaf in 1968 op de universiteit en daarbij zijn gitaar in brand stak. 2: Pebble Beach. Een van de mooiste golfbanen ter wereld en ‘host’ voor menig US Open. We gingen naar binnen in het park dat niet alleen de golfbaan huisvest, maar ook een heel park met mooie outlook points. Er liggen maar liefst 5 golfbanen in het park. In Pebble Beach Golfclub hebben we heerlijk geluncht en natuurlijk even gekeken hoe amateurs voor minimaal 500 dollar 18 holes spelen. Neem je er een caddy bij etc. dan betaal je p.p. 700 dollar! Het was de hele dag volgeboekt.

IMG_0890

Natuurlijk ook even een fotootje van de Wall of Champions. Afgelopen 16 juni werd ‘lefty’ Phil Mickelson voor de 5de keer winnaar op deze baan.

IMG_9553

Tijdens de mooie rit door het park konden we nog genieten van zeehonden en grijze pelikanen die samen een rots net voor de kust bevolkten.

nPXJND9lSh2Zr6KptUmx1A_thumb_9a5M6WGUMq1QTaUxuy2ZlibsQ_thumb_9a7

Ook de Lone Pine, een pinus van meer dan 250 jaar oud en gebruikt als uitgangspunt voor het logo van Pebble Beach werd gefotografeerd.

5aZJ3R%TSuaEEjTBHmtp0g_thumb_9a3pb-golf-links-01kopie

Al met al was ‘The 17 mile drive’ meer dan de moeite waar. Zelfs een mooie waterval in een besloten baaitje ontbrak niet die dag.

EsnXafMHRoiUHShsgb+VpQ_thumb_9ae

Ook kwamen we heel toevallig het huisje van Hans en Grietje tegen…

7GQ6IjjpT7mGoryA2x5Lvg_thumb_9aa

Ons eindpunt die dag was Morro Bay na een schitterende rit langs de kust. Net voordat we aankwamen zagen we de zeeolifanten die zij aan zij op het strand lagen van San Simeon. Dit is een van de plaatsen aan de westkust waar ze aan land komen om te broeden en jongen te krijgen. Als je zo dicht op elkaar ligt, kun je wel eens ‘mot’ met de buren krijgen. Maar daarna weer heerlijk verder zonnen… af en toe wat lekker warm zand op je rug gooien…. genieten!

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_9b2UNADJUSTEDNONRAW_thumb_9b8UNADJUSTEDNONRAW_thumb_9c1

Onze laatste volle dag in Amerika reden we nog ruim 250 kilometer door naar het zuiden. Ook daar kwamen we langs de kust weer de mooiste beelden tegen. Zoals hieronder rotsen boordevol grijze pelikanen.

rots

Morgen naar de luchthaven van LA en dan via Madrid weer terug naar Nederland waar we 12 juli ’s avonds aankomen. Het was voor ons een geweldige reis waarin we veel van de wereld hebben mogen zien. Van bittere armoe tot ongekende rijkdom, van diep trieste zwervers in Las Vegas tot vrolijke mensen in straatarm Malawi. Van desolate hete woestijnen tot drukke wereldsteden. Ontoegankelijke Aboriginals in tegenstelling tot spontane Zambianen waar je samen mee naar het WK-voetbal kijkt. Gelukkig werd het een reis die we gezond hebben volbracht. De vele medicijnen die we uit voorzorg hebben meegenomen, de reeks injecties voorafgaand aan de reis… we hadden ze gelukkig niet nodig. Het was leuk om het blog bij te houden en te merken hoe onze volgers met ons meereisden. Dank allemaal voor jullie reacties en tips op onze reis. De komende tijd eerst maar op zoek naar een andere auto en huis. Geheel in lijn met onze ervaringen in Australië gaan we de komende maanden, totdat we een nieuw onderkomen hebben, ook op huizen passen in Nederland. Tot en met november zijn we al volgeboekt! Het avontuur is nog niet voorbij… maar dit blog stopt hier.

Liefs Gerda en Marcel

 

7 gedachten over “3 juli t/m 10 juli

 1. Wauw wat is dat snel gegaan…..zal jullie verhalen missen maar kom dan tzt maar eens life wat horen. Vast hele goede reis terug naar Nederland en dank dat we figuurlijk mochten meereizen.
  Kus Marjan

  Like

 2. Wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt zeg! Leuk dat we alles konden volgen. Goede terugreis naar Nederland!

  Groetjes, Marli

  Like

 3. Lieve. Gerda en Marcel,

  Met enorm veel plezier heb ik jullie reis gevolgd; wat hebben jullie veel gezien en gedaan…prachtig ! En ook veel geleerd, omdat jullie blog ook veel informatieve inhoud heeft.
  En de foto’s …. genieten !
  Voor nu een veilige terugreis en fijn om na de zomer af te spreken en jullie weer in het eggie te zien.
  Liefs.. Ad & Marjo

  Like

 4. Wat hebben jullie ontzettend mooie reis gemaakt. We hebben genoten van jullie blog. Het blog zullen we gaan missen. Ooit stopt een keer en dat voor jullie tijd worden om vaste stek te hebben in Nederland. Dat is ook te begrijpen en ook fijn om eigen plek te hebben. Bedankt voor jullie verhalen en heel veel succes komende tijd met huis zoeken.

  Groetjes Yvette

  Like

 5. Welkom terug.
  Misschien weer eens tijd om een rondje te lopen. Weliswaar niet op Pebble Beach maar toch.
  Groetjes
  Ad en Dorothe.

  Like

 6. Bedankt voor jullie blog. Wat een mooie foto’s, prachtige plekken en leuke tekst erbij!
  Jullie hebben genoten in het buitenland, maar ik weet zeker dat jullie dat ook weer in Nederland kunnen doen!
  Goede terugreis!
  Groetjes Mirella

  Like

 7. Hallo Gerda en Marcel,
  Wat jammer dat jullie blog afgelopen is. We hebben het met veel plezier gevolgd. We zijn vrienden van Peter en Gerda en zelf ook ‘nogal’ reislustig, dus veel plekjes kwamen ons bekend voor en andere plaatsen heeft ons op ideeën gebracht. Bedankt voor de mooie foto’s en verhalen en wel thuis.
  Groeten Kees en Karin
  http://Www.thetravelaholics.com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s